Essay Search

Advanced Search

Se filmen Molly’s Game (2017)

Introduktion

Filmen Molly’s Game från 2017 är baserad på en memoar av Molly Bloom som på grund av en dålig ryggrad tvingas avsluta en lovande karriär som skidåkerska och sensationellt blir istället en framgångsrik pokerprinsessa i den amerikanska kändissocieteten. Denna artikel diskuterar filmen och granskar Molly Blooms karriär och personlighetsutveckling.

Filmens handling

Filmen Molly’s Game har en stjärnspäckad rollbesättning bestående av Jessica Chastain som spelar Molly Bloom men även bland andra Idris Elba, Kevin Kostner, Jeremy Strong och Michael Cera.



Huvudpersonen Molly Bloom är en framgångsrik skidåkerska som har siktet inställt på medalj i OS. Men hennes dröm om en lovande sportkarriär stoppas av en allvarlig ryggskada. Men Molly är inte en person som ger upp i första taget. Hennes kaxiga attityd och stora ambitioner driver henne istället till att bli en framgångsrik pokerspelare. Med stor skicklighet och stort självförtroende så etablerar hon sig successivt som en välkänd pokerprinsessa med stora insatser i den glamorösa amerikanska societetsvärlden.


Filmen erbjuder en avkopplande och intrigrik underhållning för alla men är speciellt intressant för personer som tycker om att spela onlinepoker. Men allt är inte frid och fröjd. Mollys pokerspelande i olagliga klubbar i New York leder till att den ryska maffian och droger blir en del av hennes intensiva nya karriär. Ett ökat drogberoende och växande skulder leder till att Molly börjar ta allt större risker i hennes illegala pokerkarriär. Detta leder till att FBI börjar flåsa henne i nacken och utreda hennes pokerverksamhet. Molly blir också kontaktad av den italienska maffian och hennes privata liv förvandlas till en mardröm med hot mot både hennes och hennes mammas liv. Efter att ha blivit förrådd av en av hennes pokerspelare Douglas Downey så blir hennes tillgångar konfiskerade av FBI.


Två år senare är Molly i färg med att publicera sin bok där hon bland annat nämner namnger individer som varit delaktiga i det illegala pokerspelandet. Hon blir arresterad av FBI och åtalad för illegal gambling med maffian. Efter att ha läst Mollys bok så beslutar sig den högt ansedde New York advokaten Charlie Jaffey att hjälpa Molly speciellt efter att han får veta att hon trots sin tvivelaktiga pokerverksamhet skyddat oskyldiga individer och att hon inte förtjänar fängelsestraff.


Pappan Larry försöker försona sig med dottern Molly i samband med hennes rättegång i New York. Molly riskerar att få tio års fängelse för sin involvering i illegala pokerklubbar och kontakter med maffian. Advokaten Charlie lyckas till slut förhandla sig till att Molly slipper fängelsestraff i utbyte mot att hennes hard drive med känslig information om de involverade personerna i de illegala spelen lämnas ut till myndigheterna. Men Molly tackar nej till erbjudandet och domaren konkluderar att hon inte har begått något allvarligt straff. Filmen slutar med att Molly blir dömd till 200 timmars samhällstjänst och böter på 200,000 dollar. Filmen har inget typiskt Hollywood slut men dramat är som sagt baserat på verkligheten och den är som bekant väldigt annorlunda än Hollywoods fantasivärld.

Molly Bloom och andra karaktärer

Huvudpersonen Molly Blom är en fascinerande och komplex person med stora ambitioner och en fast beslutsamhet att lyckas till varje pris. Hennes personliga resa från en spolierad lovande skidåkarkarriär till prinsessa inom poker med droger och maffian är ett varnande exempel på när stora drömmar förvandlas till mardrömmar. Storstaden New York spelar en viktig roll i detta drama och symboliserar både möjligheternas men även farornas land.


Även om filmen kretsar kring Molly så erbjuder filmen även andra intressanta karaktärer. Spelare X är en filmstjärna och framgångsrik spelare som spelar en central roll i Mollys alltmer farliga pokerspelande och uppmuntrar Molly att höja insatserna. Spelare X är ett bra exempel på hur det ofta döljer sig oroande mörka sidor bakom de mest glamorösa


Även om filmen kretsar kring Molly så erbjuder filmen även andra intressanta karaktärer. Spelare X är en filmstjärna och framgångsrik spelare som spelar en central roll i Mollys alltmer farliga pokerspelande och uppmuntrar Molly att höja insatserna. Spelare X är ett bra exempel på hur det ofta döljer sig oroande mörka sidor bakom de mest glamorösa fasaderna.


Filmens moraliska samvete representeras av advokaten Charlie Jaffey som först ser samhället genom ett strikt svart och vitt juridiskt perspektiv. Men efter att ha stiftat bekantskap med Molly så inser Charlie att verkligheten är mer nyanserad och beslutar sig för att hjälpa Molly. Filmen skildrar även den intressanta relationen mellan Molly och hennes pappa Larry som spelas av Kevin Kostner. Pappan Larry som själv har ett tvivelaktigt förflutet med en utomäktenskaplig affär, vill försonas med dottern och erkänner att han alltid behandlat henne annorlunda än hennes bröder.

Bedömning

Molly’s Game är ett välgjort och välspelat drama som genom pokerspelande undersöker samhällets mörkare sidor och hur stora ambitioner och droger kan få laglydiga individer till att hamna i gråzonen mellan lagligt och olagligt. Dramat visar att mänsklighetens mörka sidor som girighet och makt kan ofta leder till ens oanade och farliga konsekvenser. Jessica Chastain gör en strålande skådespelarprestation som Molly och dominerar på ett övertygande sätt genom hela dramat. Filmen är sevärd för alla filmälskare men erbjuder en extra dimension till personer som har ett specialintresse i casinospel och poker. Det faktum att filmen är baserat på verkligheten visar ännu en gång att verkligheten är ofta mer intressant och bjuder på fler överraskningar än ren fiktion.