Essay Search

Advanced Search

5 användbara tips som hjälper dig att komma ihåg nya information på ett bättre sätt

Att kunna komma ihåg ny information är oerhört viktigt, och kan göra enorm skillnad i det långa loppet. Om du använder fel metoder är risken stor att den nya informationen försvinner lika snabbt som den kommer, vilket vi alla säkerligen har märkt vid ett eller flertal tillfällen i livet.

Av den anledningen är det en stor fördel om du lär dig att komma ihåg ny information på ett bättre sätt. Du kommer aldrig glömma bort din pin kod till ditt bankkort, ditt lösenord till det casino online du tycker om att spela hos, inloggningsuppgifterna till Facebook eller Instagram, och du kommer aldrig bli arg på dig själv för att du glömde köpa ketchup eller potatis i affären. Med våra 5 bästa tips för att komma ihåg ny information är detta ett minne blott!

Våra 5 bästa tips för att komma ihåg ny information

Följande tips ger dig bättre förutsättningar för att komma ihåg ny information:

Omvandla orden till bilder

Att omvandla ord till bilder är en vanlig minnesteknik som till och med används av minnesproffsen. De använder sig ofta av så kallade “minnespalats”, vilket betyder att de exempelvis använder sin lägenhet eller hus där de “förvarar” den nya information de får.

En av anledningarna till varför detta fungerar så bra är att vi minns bättre ju fler sinnen vi involverar. Om vi gör bilden så beskrivande och verklig som möjligt, kommer vi att ha betydligt enklare att minnas den nya information i jämförelse med om vi endast minns den i form av text eller ord.

För det andra minns vi visuella upplevelser mycket bättre än de i ord- eller textform, vilket är något som gör denna metod till en av de bästa. Det här är riktigt värdefullt för alla människor!

Använd rim

Att använda rim är en annan väldigt kraftfull och vanlig metod som används för att komma ihåg saker. Du använder säkert redan den här metoden utan att du vet om det. Du kan exempelvis använda rim för att komma ihåg siffror eller ord, men även hela meningar. Ju bättre rim du skapar, desto lättare kommer det vara att komma ihåg.

Relatera den nya informationen till något du redan känner till

m du kan anknyta den nya informationen till något du redan kan eller känner till kommer informationen att stanna hos dig längre och lättare. På så sätt är det mycket enklare att ge informationen “mening”, och du förstår den betydligt bättre än om den inte är relaterad till något du redan kan.
Av den anledningen bör du försöka anknyta den nya informationen så ofta det går. I de flesta fall går detta på ett eller annat sätt, försök att lägga ner lite extra tid på detta, det är väl investerad tid.

“Watch one, do one, teach one”

Detta är ett vanligt ordspråk som används för att lära sig något så bra som möjligt, och det fungerar verkligen. För att du ska komma ihåg informationen så bra som möjligt kan det vara en bra idé att implementera det i praktiken, men även att lära ut din nya information till någon. På så sätt ökar du oddsen drastiskt för att du kommer att komma ihåg informationen.

Sömn, sömn, sömn

Att få tillräckligt med sömn bidrar med många positiva fördelar, inte minst när det gäller minnet. Du kommer ha betydligt enklare att komma ihåg ny information om du har sovit tillräckligt. Se därför till att du har regelbundna sömnrutiner, samt att du ständigt uppnår de timmar du behöver varje natt. Om du bortser från detta kommer du tydligt märka hur mycket svårare det blir att bearbeta och komma ihåg ny information.